Over tellen en het hopen de Pestvogel

Over tellen en het hopen de Pestvogel

Dit weekend in november was het de maandelijkse wintertelling voor SOVON. De vogelwerkgroep Meijendel doet hieraan mee en breidt deze telling uit door ook de niet watervogels te tellen.   Vogelvriend Arthur had mij vorige week al gewezen op de invasie van Pestvogels in ons land en ik hoopte dat ik tijdens de telling deze prachtige vogel mocht aanschouwen.

dsc01642Hertenkamp, Wassenaar.

Het beloofde een prachtige dag te worden, koud maar zonnig. Vol goede moed ging ik op stap. Ik telde volop Krakeenden, Dodaars, een IJsvogel, Wilde eenden, Meerkoeten, Zwartkoppen, Grote bonte specht, Roodborstjes en Goudhaantjes.

dsc01689

Krakeenden, Meerkoet en een Aalscholver. Hertenkamp, Wassenaar.

dsc01646

‘Kavel 71’ volop in de laatste herfstkleuren

dsc01648

Op kavel 71  zijn er bessen genoeg, maar helaas niet de Gelderse Roos of de Lijsterbes. Daar is de Pestvogel namelijk verzot op.

Tijdens het tellen zag ik twee keer in mijn ooghoek iets groens wegschieten. Ik hoopte dat het een Groene specht was, helaas kon ik dat nog niet met zekerheid zeggen. Iets verder liet de Groene specht  fotograferen en kon ik hem officieel op bij de telling plaatsen.

dsc01653

Helaas geen Pestvogel op kavel 71, zou het lukken op kavel 72?  De zon scheen prachtig door de bomen en ik hoorde de Grote bonte specht.

dsc01674

In kavel 72 telde ik veel Mezen,  zag ikeen Havik voorbij vliegen en het zat vol met Goudhaantjes. Ook de Zwartkop was druk bezig met foerageren. dsc01668

Naast vogels waren er ook voldoende paddestoelen. Hieronder de Vliegenzwam en de Paarse knoopzwam. Met deze laatste zwam had ik wat moeite om hem te determineren. Gelukkig heeft Herman Berkhoudt, mede gids bij de IVN vogelwerkgroep mij geholpen. Dank daarvoor!

dsc01661

dsc01681

De wintertelling zit er weer op voor deze maand. Bij het verlaten van het terrein nog snel deze prachtige mannetjes Wilde eenden gefotografeerd.

dsc01696

En de Pestvogel? vandaag niet gelukt! Morgen weer een dag, dan is er de IVN excursie naar de Wilck.

Reageren is niet mogelijk.